Degelijk
& Doordacht

Volbloed Brabants en toch een Italiaans signatuur: dat kenmerkt Princenlant. Traditie voert de boventoon, de setting is groen, met respect voor de omgeving en het Boxtelse hart.

Het Princenhof werd gebouwd door Hurks en daardoor gekenmerkt door kwaliteit.

Alle appartementen werden medio 2012 sleutelklaar opgeleverd.

Vorm en inhoud
Het openbare en groene middengebied is via glooiende paden voor iedereen bereikbaar. De symmetrie van de twee gebouwen valt op; toch hebben ze een verrassing in petto. Alle leefruimten en balkons zijn namelijk naar het zuidwesten gericht, voor optimaal daglicht.

Uiterlijk
Van buiten is Het Princenhof afgewerkt met ambachtelijk metselwerk. Dat geeft de gevels diepte en kleur, mede dankzij de kenmerkende vormstenen. Het raster over de gevels geeft de gebouwen een eigen persoonlijkheid en een klassieke opbouw. Bij elk balkon of terras komt steeds weer een ander stukje raster naar voren.

Voorschriften in het huishoudelijk reglement zorgen ervoor dat de kwaliteit van het buitenbeeld op de lange duur in stand blijft.

Duurzaam degelijk voor comfortabel wonen
Princenlant is met zorg gebouwd. Afbouw en kwaliteit zijn gewaarborgd met het Woningborg-certificaat. Woningen, woongebouw en omgeving zijn ontwikkeld conform de Woonkeurrichtlijnen. Alle appartementen hebben zwevende dekvloeren die de geluidsoverdracht sterk beperken. Vanuit duurzaam oogpunt zijn er verschillende maatregelen getroffen. In de kozijnen, deuren en ramen aan de buitenkant is verantwoord FSC-hout toegepast. Verder is er een gescheiden rioolsysteem aangelegd dat het hemelwater en huishoudelijk afvalwater gescheiden afvoert. Het opgevangen schone hemelwater gaat naar een buffer en vervolgens naar de Dommel.

Een systeem van warmte- en koudeopslag maakt de woningen bijzonder comfortabel. Elke woning heeft vloerverwarming en –koeling en een handdoekradiator in de badkamer. Dat betekent niet alleen aangenaam wonen, maar ook een duurzame manier van verwarmen en koelen die een forse CO2-reductie oplevert. Bovendien geeft het ontbreken van convectorputten en radiatoren meer indelingsvrijheid in de woning zelf.

Gecombineerd met onder meer goede isolatie scoren de appartementen goed in de energieprestatie: de EPC is minder dan 0,7!

Uitrustingsniveau
De appartementen en hun kamers zijn ruim. In elk van de negen type appartementen speelt de keuken een centrale rol in het huishoudelijk leven. Eigenlijk zoals het hoort in het bourgondische Brabantse leven! De keuken is dan ook hoogwaardig afgewerkt. Apparatuur en aansluitingen zijn standaard aanwezig. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen deze centrale ruimte naar eigen wens en voorkeuren in te delen en in te richten.

Was getekend
Adolfo Natalini


Adolfo Natalini

Princenlant is van de hand van de bekende Italiaanse architect Adolfo Natalini. Samen met Abken Schrauwen Architecten in IJsselstein tekende hij voor de stedenbouwkundige opzet van Princenlant en het ambachtelijke ontwerp van, Het Princenhof.

Natalini (Pistoia, 1941) doceert sinds 1973 architectuur aan de universiteit van Florence en voert zijn eigen architectenbureau, Natalini Architetti in Firenze. Hij werkt zeer regelmatig over de grens, met name ook in Nederland. Eerder ontwierp hij onder meer het Waagstraatgebouw op de Grote Markt in Groningen, het Muzenplein en Clioplein in Den Haag en Boscotondo in het centrum van Helmond.

Hij voelt zich betrokken bij Nederland: "Ik vind het een uitdaging om de lokale architectuur nieuwe impulsen te geven met behoud van het karakter. Voor mij hoeft een locatie niet helemaal opnieuw. Er is al een atmosfeer, die wil ik intact houden. In mijn ontwerpen zie je terug dat ik sterk rekening houd met de mensen en hun relatie met de locatie."

Zijn relatie met Princenlant bestaat niet alleen op tekenpapier: "Ik was en ben elke maand in Nederland voor overleg. Het hele proces is een positieve ervaring. De mensen met wie ik samenwerk, zijn oprecht geïnteresseerd en staan open voor nieuwe ideeën van anderen." Bovendien vindt hij het plezierig werken in en voor Boxtel: "Vanwege de ecologie, het groen en de geschiedenis van de plaats." Dat komt tot uiting in zijn duurzame ontwerp: "De balans tussen natuur en architectuur. Het is een mooie gelegenheid om kansen te combineren: wonen in relatie tot opleving van deze centrumlocatie."

Natalini wordt aangetrokken door klassieke stijlen. Hij kon het open gebied opnieuw inrichten: "Met een hofachtige plaza met compacte doorgangen en doorkijken. Ik zal trots zijn wanneer het plan gereed is; het verdient het om bekeken te worden!"

"Architectuur is een vorm van kunst"

Binnenplein
Binnenplein

Gallerij binnenplein met beplanting
Gallerij binnenplein met beplanting

Binnenplein in vogelvlucht
Binnenplein in vogelvlucht