Visie project Princenlant

Het streven: een duurzaam woongebied Bij het project Princenlant werd uitdrukkelijk gekozen voor de ontwikkeling van een duurzaam woongebied, waarin een hoge milieu- en woonkwaliteit kan worden bereikt. Daarbij wordt uitgegaan van hedendaagse behoeften én die van toekomstige generaties. In dit kader werd gekozen voor het gebruik van duurzame energie. De nieuwe appartementen zijn straks voorzien van een uniek Koude- en Warmte Opslagsysteem (KWO), aangelegd en geëxploiteerd door BrabantWater.

Comfortabeler en gezonder leven Het KWO-systeem genereert een comfortabel en gezond leefklimaat: koel in de zomer en behaaglijk warm in de winter. Omdat de energie in de bodem wordt opgeslagen, zorgt het KWO-systeem bovendien voor aanzienlijke milieu- en energiebesparingen.

Uitgangspunten

Doelgroepen en woonvormen in Princenlant
Princenlant is geschikt voor een brede groep toekomstige bewoners. Het plan is voor diverse doelgroepen en woonvormen aantrekkelijk, omdat de woningen en de leefomgeving bereikbaar zijn voor starters, doorstromers en 50-plussers in zowel het koop- als huursegment. Onder ‘deelprojecten’ vindt u meer informatie over de individuele fases van Princenlant en gedetailleerde gegevens van de woningen die ondertussen in de verkoop zijn en reeds zijn verkocht.

Voorzieningen
Het centrum en Winkelcentrum Oosterhof Het huidige, brede voorzieningenniveau wordt door de Boxtelnaren gekoesterd. Geen wonder, want in het nabij gelegen centrum treft u een variëteit aan winkels die via het fietsnetwerk en met de auto goed bereikbaar zijn. Het winkelgebied strekt zich uit over een groot deel van het oude centrum. U kunt er dus in alle rust winkelen of over de beroemde weekmarkt wandelen, die elke vrijdagmorgen op de Boxtelse Markt wordt gehouden. Naar verluidt is deze al eeuwen oud en één van de gezelligste in de regio. Het nabij gelegen Winkelcentrum Oosterhof krijgt een belangrijke kwaliteitsimpuls. Het is de intentie om het winkelcentrum uit te breiden en tevens ingrijpend te moderniseren.

Gebied
De parkachtige omgeving van Princenlant biedt straks een aantrekkelijk woongebied met diverse waterpartijen en volwassen groen, waar optimaal kan worden gewoond, gewandeld en gefietst. De hoogwaardige architectuur brengt vooral een vleugje Italiaanse passie in het Boxtelse dorpshart.

De locatie
Princenlant is gelegen in het gebied Den Haagakker, tussen de Hendrik Verheeslaan, de Hobbendonkseweg en de Brederodeweg in Boxtel-Oost. Een omgeving die vraagt om een respectvolle benadering van de plaatselijke landschappelijke en historische waarden. Want niet alleen wordt Boxtel omgeven door een afwisselend en uniek natuurgebied; het Brabantse dorp kenmerkt zich door een rijke historie, onderstreept met meer dan dertig monumenten.

Stedenbouwkundig plan Stedenbouwkundig plan

Parkachtige uitstraling
Het stedenbouwkundige plan werd opgesteld door Natalini Architetti te Firenze (Italië) in samenwerking met Schrauwen Architecten te Amsterdam. In het projectgebied worden meerdere appartementengebouwen gerealiseerd, die min of meer los in de ruimte worden geprojecteerd, waardoor een transparant beeld ontstaat.

Doordat de woongebouwen in een zeer groene omgeving, met volwassen beplanting en waterpartijen komen te liggen, krijgt het nieuwe woongebied een parkachtige uitstraling. Bij de positionering van de gebouwen is rekening gehouden met bestaande bomen en groen. Vooral het behoud van de forse bomen in het gebied was belangrijk, omdat deze voor een belangrijk deel het aantrekkelijke karakter van het woongebied bepalen en dit behoud past binnen de duurzame ambitie van de Gemeente Boxtel en Hurks.

Hoogwaardige architectuur

De woongebouwen van Princenlant krijgen een hoogwaardige uitstraling door een eigentijdse, moderne architectuur van Italiaanse allure. Alle woongebouwen krijgen een bouwhoogte van drie tot zeven bouwlagen. Daarnaast benadrukken de vormgeving, de kleurstelling en de materialisering van de appartementengebouwen straks de eigen identiteit van Princenlant.

Alberts & Van Huut
Het ontwerp van de eerste fase van Princenlant is van de hand van het gerenommeerde Amsterdamse architectenbureau Alberts & Van Huut, dat bekend staat om zijn asymmetrische ontwerpen. Het Amsterdamse hoofdkantoor van de ING Bank is daar wellicht het bekendste voorbeeld van. De overige fases van Princenlant en het stedenbouwkundige plan zijn echter ontworpen door de Italiaanse architect en stedenbouwkundige Adolfo Natalini uit Firenze (Italië) in samenwerking met Schrauwen Architecten uit Amsterdam.

Natalini Architetti
Architect Natalini is een bekende naam in de hedendaagse stedenbouw. Hij realiseerde meerdere projecten in Nederland, waaronder in de wijk Haverleij in ’s-Hertogenbosch en ook in Helmond (Boscotondo), Groningen (Waagstraatcomplex) en in hartje Den Haag (De Resident) staan bekende ontwerpen van zijn hand. “Natalini’s werk laat zich karakteriseren als klassiek met veel karakter”, motiveerde de Boxtelse wethouder Ger van den Oetelaar de keuze voor de Florentijnse architect. “Zijn ideeën sluiten aan bij onze visie voor Princenlant.”